Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Visa rutor

En verksam lärares informationskanaler

Här ute i det verkliga livet är det ingen som serverar de senaste nyheterna eller forskning inom skolsverige på fat. Hur håller då den verksamma läraren sig uppdaterad?

Tidningar

De två fackförbunden har varsin tidning som kan läsas online:

Vill man ha sina nyheter samlade på ett ställe finns Skolportens hemsida. Skolporten drivs av ett företag inriktad på omvärldsbevakning och fortbildning för verksamma inom skolan.

Nyhetsbrev

Enligt mina handledare och övriga lärare i lärarrummet är nyhetsbrev från epostlistor en viktig källa.

Hos Skolporten kan man prenumerera på nyhetsbrev där man även kan ställa in hur ofta man vill få dem samt inom vilken skolform, ämne och yrkeskategorier man jobbar.

Man kan även prenumerera på nyhetsbrev från fackförbunden och deras tidningar samt myndigheterna inom skolan:

Podcasts

Vill man lyssna på nyheterna kan man hitta många bra podcasts inom skolområdet. Skolporten har sammanställt en lista här.

Sociala medier

Passa också på att like:a eller följa dina favorittidningar eller fackförbund på sociala medier.

Fika

En viktig erfarenhet från praktik är dock att den bästa omvärldsbevakningen sker vid fikabordet 😉

Har jag missat några viktiga kanaler får ni gärna skriva om dem i kommentarsfältet!

/Amanda Morrill


Praktiken är igång!

Första veckans praktik är avklarad. Till min glädje har jag fått träffa många av eleverna från förra terminen, och eleverna kommer faktiskt ihåg mig från vårterminen!

Varm i kläderna – bokstavligt talat

I veckan har jag bjudit på tre lektioner i Engelska 6 med tre olika gymnasieklasser. Jag har blivit varm i kläderna, bokstavligt talat. Det är mycket mer ansträngande än det ser ut att ständigt vara i rörelse under ett 80 minuter långt lektionspass! Jag skiftade hastigt mellan att skriva på tavlan, dela ut papper och gå mellan de viftande händerna – och så klart passade jag på att återkoppla med handledaren när en lugn stund presenterade sig.

Tillbaka i lärarrummet har jag suttit med den kommande veckans lektionsplanering. Det slår mig återigen hur kreativ lärargärningen faktiskt är. Inom det engelska ämnets kursplan finns det en hel värld av språk, skrivande, kultur och litteratur att upptäcka. Vad tar vi oss an nästa vecka?

MVH/Amanda Morrill

 

Kan jag hitta inspiration till nästa veckas Engelska 6-lektioner på mitt skrivbord?

Vem ska handleda oss lärarstudenter?

Lärarstudenter behöver träna på yrkets praktiska färdigheter

Lärarnas Riksförbunds kartläggning av villkor för VFU-lärare

Den verksamhetsförlagda utbildningen, eller VFU, framhålls ofta som den viktigaste delen av lärarutbildningen. Ändå finns det brist på praktikplatser. I Skolvärlden kan man läsa om Lärarnas Riksförbunds kartläggning av villkor för VFU-handledare. Det är ganska dyster läsning. Det finns en enorm variation i om och hur mycket tid lärarna får för att handleda studenter, om de får ta del av den ekonomiska ersättning som skolorna får för att ta emot VFU-studenter, och om handledarskapet är meriterande för karriären.

VFU lägger grunden

Under utbildningen till lärare används VFU-erfarenheterna för att reflektera över praktiken, hitta exempel från verkligheten och som inspiration. Det är lätt att märka att vi lärarstudenter har väldigt olika erfarenheter från praktiken. Till viss del är det en naturlig reflektion av den variation som finns bland skolor, lärare och arbetsplatser – men en stor del speglar den variation i villkor som lärarhandledare jobbar under.

Slumpen avgör var man hamnar

Som en lärarstudent som står inför en ny praktikperiod är det ovissheten som skapar mest oro. Kommer universitetet hitta en praktikplats åt mig som matchar min inriktning och mitt ämne, och som samtidigt ligger inom rimligt pendelavstånd? Kommer min handledare ha tid för mig? Hinner vi ha återkoppling innan och efter lektionerna?

Jag har haft tur att hamna hos handledare som är engagerade, som tar sin tid med mig och som tar sitt uppdrag på allvar – och ännu mer tur som får återvända till dem för alla tre praktikperioderna under min VFU. Men det ska inte vara tur som avgör om man får en bra praktikplats, med tanke på hur viktig del av utbildningen den är. Lösningen är att förbättra lärarnas villkor när de tar emot lärarstudenter – och förbättrade villkor generellt – för att värna om likvärdighet och kvalitet i lärarutbildningen.

/Amanda Morrill

oktober 1, 2019

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Likabehandling på agendan

Termin 2 på KPU tar upp skolans likabehandlingsarbete

Lagtext och rättighetsdeklaration – en värdegrund att stå på

Första veckan av en ny termin på lärarutbildningen börjar med en pang. Efter en kort introduktionsföreläsning om kursplan och terminsupplägg kommer vi snabbt in på veckans tema – likabehandling och skolans värdegrundsarbete. Under en genomgång av gällande lagar, barnkonventionen och Salamancadeklarationen vävs gruppdiskussioner och övningar in.

Att utmana normen

Vi blivande lärare utmanas att inte bara smälta ämnets stoff men också att se på oss själva med en kritisk blick. Vilka normer är det som råder i de klassrum vi har suttit i som elever, vikarie eller lärarpraktikant? När har vi blivit uppmärksammade på att en norm har överträtts – och hur kändes det? 

Likabehandlingsuppdraget – en smärtsam process som aldrig tar slut?

Den djupaste sortens lärande är ofta en omvälvande process där man måste omvärdera sin verklighet och justera sin världsuppfattning. Det är en stundtals smärtsam process. Samma sak som vi nu går igenom ska vi som lärare handleda våra elever genom i skolans likabehandlingsuppdrag. Och som normkritisk pedagog måste man vara öppen själv; det är en lärandeprocess som aldrig tar slut. Lika bra att vänja sig vid det nu 🙂

 

/Amanda Morrill

september 7, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent Lund Terminstart

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Skola, utbildning och lärarskap – en allmän samhällsangelägenhet?

Utbildningsvetenskap: ett hett ämne

Till skillnad från andra ämnen som jag har läst tidigare, behandlas utbildningsvetenskap och utbildningsväsendet ofta i media. Inte konstigt kanske, eftersom det finns tiotusentals lärare och miljoner elever som varje dag stora delar av året tillbringar sin vardag i skolans värld. Bara under det dryga halvår jag läst hittills har flera fall och debatter med skolanknytning dykt upp i media. Några exempel:

Lärare: ett yrke under utveckling

Jag hade kunnat fortsätta. Och visst är det roligt att göra inträde i ett ämne och ett yrke där det finns ett stort samhällsintresse. Tyvärr har mycket av uppmärksamheten en negativ klang – vilket kan vara nedslående för någon som tar sitt första tentativa steg in i läraryrket. Men sen kommer jag på att de allra flesta debatter handlar om att utveckla, driva fram och förbättra förutsättningar för skolor, elever och lärare. Och visst är det härligt?

Att lyfta fram det positiva inom yrket

I denna blogg vill jag lyfta fram aktuella debatter och händelser med påverkan på läraryrket och lärarstuderande, och jag kommer säkerligen inte ha svårt att hitta material. Men jag vill ge särskild uppmärksamhet åt det positiva med ämnet och yrket. Det var, trots allt, inte en föreläsningssal full med trötta och uppgivna lärarstuderande som kom tillbaka efter första praktikperioden min första termin – tvärtom ett gäng studenter som hade hittat kraft och förnyat intresse från sina erfarenheter i fältet.

/Amanda Morrill

september 3, 2019

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Kurslitteratur på ämneslärarprogrammet – vilka böcker ska man köpa?

Studentlitteratur termin 2 KPU

För de flesta studenter betyder terminsstart en smäll i plånboken. Hundratals kronor – ibland tusentals – ’bortkastade’ innan man ens har fått sin första CSN-utbetalning.

Jag gick igenom kurslitteraturlistan för KPU termin två och är lättad att hitta några böcker från förra terminen. Lärande skola bildning, en antologi från förra terminen, gör en stor comeback och det ser ut som att vi kommer att få läsa färdigt boken innan programmet är klart. Dessutom finns det några digitala resurser från Skolverket och Skolinspektionen.

Stor andrahandsmarknad på kurslittertur

En stor fördel med ämneslärarutbildning och utbildningsvetenskap är att det finns många kurser och program vid Sveriges universitet och högskolor – vilket betyder en stor andrahandsmarknad. Bra platser att leta är:

  • Facebook: Det finns ett antal säljes-och-köpes-grupper på Facebook.
  • Blocket: Kanske var en mer aktiv marknad för kurslitteratur när jag började på universitetet för 10 år sen än den är nu, men ändå värt att kolla.
  • Campusbokhandeln: Den lösning som jag har utnyttjat mest. En bok i nyskick säljs för 80% av nypris. Säljaren får alltid 70% av försäljningspriset.
  • Via vänner: låna eller köpa!
  • Ny: Den dyraste lösningen som helst bara ska användas efter att alla andra vägar inte har burit frukt.

Sök på bokens titel, eller ännu bättre ISBN-siffran vilken är unik för varje upplaga (hälsar före detta bibliotekarien ;-)). Det gäller att vara ute i god tid när man ska köpa på andrahandsmarknaden, helst i början av augusti. Desamma gäller när man sen ska sälja. Jag har redan sålt mycket av litteraturen från termin ett, vilket ger ett välkommet tillskott när jag köper denna termins böcker.

Uttnyttja bibliotekets referensexemplar

Skaffa dig vänner som går terminerna före dig i programmet och fråga dem vad som är viktigt att köpa och vad man kan skippa, eller fråga väldigt snällt terminens lärare om det går att skaffa en äldre upplaga. Dessutom ska all kurslitteratur finnas tillgänglig som referensexemplar på fakultetsbiblioteken. Tyvärr är det svårt för mig som småbarnsförälder att sitta i biblioteket dagarna i ända, så det får bli köpes för denna mogna student.  

När jag har skaffat all kurslitteratur på listan drar jag en lättnads suck. Nu är det bara att sätta igång och läsa.

/Amanda Morrill

augusti 25, 2019

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Porträtt av en lärarstudent

30+, gift, småbarnsförälder med två examina och arbetslivserfarenhet redan i bagaget

En kortare väg in i läraryrket

Kanske inte bilden du först tänkte på, men jag sticker inte alls ut här på Lunds universitets kompletterade pedagogiska utbildning, där de som redan har ämneskunskaper kan komplettera tidigare högskoleutbildning med studier i utbildningsvetenskap och praktik. Programmet omfattar tre terminer och leder till ämneslärarexamen med inriktning åk 7-9 eller gymnasiet.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Jag börjar till hösten termin två av tre i den utbildningsvetenskapliga kärnan, som studierna i utbildningshistoria, pedagogik, didaktik, pedagogiskt ledarskap med mera heter på lärarstudentjargong. Den utbildningsvetenskapliga kärnan är densamma oavsett inriktning på tidigare ämnesstudier– blivande engelsklärare som jag, men även svenska, moderna språk, matte, biologi, fysik och kemi och kombinationer därav. Mina programkompisar är före detta ingenjörer och forskare som har hittat en ny karriärväg, men även yngre studenter som länge har velat vara lärare men valde att ta sina ämnesstudier innan de började på lärarutbildningen. En härlig gemenskap som berikar i sin mångfald.

Praktik ger inspiration

Som student på kompletterande pedagogisk utbildning har jag redan fått praktisera på en gymnasieskola här i Lund. Att tidigt under utbildningen komma ut och möta elever och få prova på undervisning bekräftade för mig att jag var på rätt väg och ger en mersmak som gör att jag ser fram emot att få börja en ny termins studier. Andra praktikperioden börjar redan i oktober och jag kommer att få följa mina handledare under fem heltidsveckor. Ovärderlig inspiration och erfarenhet för en blivande lärare!

I denna blogg kommer jag att skriva om min fortsatt resa mot ämneslärarexamen, livet som en lite mogen lundastudent och allmänt om utbildningsvetenskap och utbildningspolitik i Sverige och utomlands – kommer att bli kul!

Är du intresserad av att veta mer om Lunds universitets kompletterande pedagogisk utbildning? Läs mer här.

/Amanda Morrill

augusti 21, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

5 år, sammanfattade

För någon vecka sedan tog vi examen. Nu är vi helt klara med vår utbildning och i augusti ska jag börja jobba heltid som tysklärare på en skola utanför Malmö. Märkligt. Jobbsökandet, inlämning och opponering av uppsaten och examen hände ungefär samtidigt och nu, någon vecka senare, kanske jag börjar förstå. Jag ska försöka att inte vara världens klyscha men jag tycker ändå det känns rätt lämpligt med någon form av sammanfattning av mina år som lärarstudent. Jag börjar från början. 

Det jag framförallt minns från det första året var letandet efter ett sammanhang. Allt var nytt och eftersom jag bodde i Lund men pluggade i Helsingborg kände jag mig ofta rätt delad. Ganska snabbt hittade jag ändå till Västgöta Nation och där tillbringade jag väldigt mycket tid. Framför allt i köket där vi lagade mat till sittningar, luncher och bruncher. Jag minns också de litteraturvetenskapliga kurserna och alla böcker vi fick läsa första terminen.

Norah och jag träffades första dagen på utbildningen och sedan dess har vi hängt ihop. En dag matchade vi. Gulligt.

År två slapp jag pendlingen till Helsingborg då jag började läsa mitt andraämne tyska i Lund. Jag kämpade med att förstå grammatiken och för att få åka på utbyte till Tyskland. De båda sakerna var rätt svåra att få till.

Men! Hösten i år tre åkte jag till Heidelberg och jag vill rekommendera varenda en på ämneslärarutbildningen att åka. Det är värt varje mejl och telefonsamtal man lägger tid på innan man kommer iväg. Jag lovar.

Heidelberg är en drömstad att plugga i en termin enligt mig. 

När jag kom hem var det äntligen dags för praktikperiod ett. Det var nervösa veckor men det var en lättnad att komma ut och inse att man tycker det är kul att undervisa.

Under det fjärde och femte året har vi skrivit uppsatser, läst klart våra ämnen och några utbildningsvetenskapliga kurser och haft ytterligare tre praktikperioder. Tiden har gått så fort.

Examensdagen var så här fin. 

TACK Lund för studentlivet och för alla nya vänner och tack ämneslärarutbildningen för att jag nu känner mig ganska redo att börja jobba som högstadielärare. 

hej från Maike

 

juni 25, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

En students syn på “lärarmarschen”.

I helgen hölls marscher runt om i landet. Målet var att visa ett motstånd mot budgeteringar, som lämnar 9 av 10 kommuner i hela Sverige med besparingar inom skolan. Jag var med i den som hölls i Malmö och det här är mina tankar kring det hela.

(Bilderna som används är också de tagna under dagen)

I min egen hemkommun, Trelleborg, så slår kommunen två flugor i en smäll. Man ska spara in 50 miljoner på skolan, samtidigt som den ska “utvecklas” och “effektiviseras”. Jag må vara en blåögd, smått naiv student, men för mig så låter det som att man försöker att gasa och bromsa samtidigt. Logiken säger en att man borde satsa på skolan, om man ska kunna utveckla den. Skolans drift, både nationellt och den i Trelleborg, har inte haft sina problem framhävda av en budget som är för vid, en mer rimlig förklaring kan bottna i att den har varit alldeles för stram.

Så om man som lärare eller annan skolpersonal får reda på att man ska spara in där det är möjligt och att man som en arbetstagare måste “deal with it”, så är det inte helt orealistiskt att en reaktion á lá “Lärarmarschen” blir verklig.

Utåt sett var den en “vanlig” demonstration. Hemmagjorda plakat blandade sig med skanderande slagord och en allmänt god stämning. Som en student mitt ibland så många som faktiskt måste hantera besparingen och kraven som ställs, så kändes all fakta som man hade läst, alla siffror plötsligt väldigt verkliga. Bakom den glada stämningen och det fina vädret infann sig en mer seriös ton. Arbetsbördan, yrkets status och framtida karriärer stod på spel. Själv önskar jag såklart att den yrkesroll jag studerar för kommer att bli sedd som något värt att satsa på, en investering för framtiden,  inte ett mål för ytterligare besparingar.

maj 21, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Var hamnade din hemkommun i skolundersökningen?

Lärarnas riksförbund publicerade i veckan sin studie kring Sveriges kommuners förutsättningar för att bedriva skolverksamhet.
Studien i sig använder sig av fyra olika kriterier för sin granskning:

  1. Undervisningskostnad per elev
  2. Lärarlöner
  3. Lärarbehörighet
  4. Elevresultat

I studien kan man alltså ta del av data som relaterar till dessa fyra punkter. Dels är det av intresse för möjliga framtida arbtesplatser, dels på grund av att man kan få en simpel bild av hur läget ser ut runt om i landet.
Förutom läsningen tillgänglig på hemsidan kan man också enkelt ladda hem en excell-fil med den kompletta datan, för vidare läsning om ämnet och dess resultat.

– Oskar Wahldén

Källa: https://beta.lr.se/kommunjamforelse?fbclid=IwAR33agoxeBzZ9DmsF4BfYNfDYq1Yr1SVI_Gyw9JJXOKhNX78GHgkpaMU3q4

 

maj 13, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

fyra skrivtips

Veckan efter påsken var det svårt att komma in i examensarbetsskrivandet igen. Jag lyckades skriva två meningar på en vecka och Elin kanske någon mer. Vi bestämde oss därför för att isolera oss i min sommarstuga några dagar. Vi packade ner all litteratur, våra datorer, ett ombyte och raggsockar och sen åkte vi. Efter att ha skrivit x antal hemtentor, mindre uppsatser och nu kommit en bra bit in i examensarbetet tar Elin och jag oss nu friheten att ge er bloggläsare våra bästa skrivtips.

Skrivtips 1 handlar om att hitta en plats där du kan få vara ostörd och där du minimerar risken till prokrastinering. I min stuga finns inte så mycket mer än en kortlek och då det var för kallt för att bada fanns det inte så mycket kvar att göra förutom att skriva.

Skrivtips 2 handlar om att utföra ärenden när du tar paus. Veden tog slut så i en skrivpaus köpte vi ny. Vi har hört att det är bra att röra sig när man pausar och skaffa ved och hugga ved var en bra paus.

MEN! Med risk för motsägelse – ta en paus där du verkligen inte gör någonting också. Mellan hagelskurar tittade solen fram och då poppade vi popcorn och lapade sol. Det var precis så härligt som det ser ut.

Tips nummer 3 handlar om att man måste fylla på med energi med jämna mellanrum. Kaffe och soppa gillar vi. Låg blodsocker gillar vi mindre.

Tips 4 handlar om vad man ska göra när man kör fast. Jag tycker det bästa är att börja skriva på något annat stycke eller kanske läsa lite för att få omväxling. Lyxen med att vara två är att man kan hjälpas åt. Ibland har vi skrivit svåra stycken tillsammans. Läst högt, omformulerat, letat synonymer och bekräftat varandras tankar. 

Nu är det lite mindre än en månad kvar till deadline. oj. 

hej från Maike

 

 
maj 6, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Bonjour vänner!

Roligt att du har tagit dig hela vägen till detta blogginlägg för att läsa om mina upplevelser och tankar kring vardagen i underbara Paris.

Jag heter Stephanie och går min åttonde termin på Campus Helsingborg. Just nu har jag min VFU på Svenska skolan i Paris och är ute i ämnet historia. Jag har årskurs 7-9 och alla årskurser på gymnasiet. Klasserna är mycket mindre än vad vi är vana vid hemma i Sverige. Årskurs 7-9 är en väldigt liten grupp där en årskursintegrerad undervisning sker. Det är ett intressant sätt att jobba på och jag kommer berätta mer om hur jag förbereder lektioner till dem och upplever undervisningen. Gymnasieklasserna är större, de är mellan 11-15 elever.

I skrivande stund har jag många idéer om vad jag vill skriva om. Jag vill skriva inlägg om hur jag tog kontakt med skolan och bestämde mig för att åka hit. Jag vill även berätta om årskursintegreringen och försöket till integrering mellan franska och svenska elever. Men vad vill du som läser detta inlägg veta mer om? Kommentera gärna med frågor eller skriv till mig privat på Facebook eller mejla a7915san@student.lu.se 

Vi hörs snart igen. 
Au revoir!

maj 6, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg