Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Ett par goda råd inför/under universitetet

God dag, läsare! Idag så kommer jag att ge er ett par goda råd som kan hjälpa under er tid i Lund. De kan vara rätt enkla, men de kommer vara till stor hjälp. 

1. Anteckna

Att anteckna under en föreläsning kommer hjälpa dig väldigt mycket, för du får ner innehållet och kan läsa igenom det. Det kommer även att gynna dig inför kommande tentor eller inlämningar, eftersom du kan ta en titt och repetera det som är nödvändigt. Om dina anteckningar blir rätt långa, då.. tja, försök att läsa igenom dem bit för bit. 

2. Skapa en lista med alla läxor och prov

Gör en lista med alla kommande tentor, läxor, quiz och seminarier. Skriv ner även datumet och klockslag de ska göras, så du kan prioritera de läxor som kommer först. Du kan använda kalendern (fysiskt eller på telefonen) och/eller appar som Google Keep som redskap. När du har skrivit klart och tryckt på lämna in-knappen på Canvas/skrivit klart tentan, så bockar du av den! Ta även en titt på TimeEdit samt Canvas, så du kan skriva ner andra läxor/inlämningar/tentor och när de ska vara gjorda. 

3. Gör uppgifterna/inlämningarna i tid

Det är bra att göra uppgifterna/inlämningarna i tid, och undvika att göra dem i sista minuten. Om du ska skriva till exempel en lång text med 3500 ord som gräns, gör inte allting på en gång! Istället så delar du upp den i mindre delar, så du skriver exempelvis inledningen och första stycket under en dag eller två. Sedan går du vidare till nästa stycke och gör samma sak, men allt beror på hur lång tid du har på dig att skriva din inlämning. Om du inte lyckas skriva ett stycke idag, pröva igen imorgon. 

4. Vila och var snäll mot dig själv!

Ja, studentlivet består inte bara av att anteckna, göra en presentation i sista minuten eller plugga inför en tenta timmar i sträck! Man måste även vila från pluggandet och medan man pluggar. Vilan måste inte vara jättelång, utan kan vara en 10 – 15 minuter lång paus, där du kanske hämtar en kopp te eller äter en frukt. Förutom det, behöver du även sova! Att sova hjälper dig rätt mycket, för du får bra återhämtning. Försök att vara snälla mot er själva, genom att kanske ha en dag där du inte gör några läxor alls (om möjligt)! Och om du inte kan skriva på en text på grund av bristande motivation, pröva att göra något annat och skriv senare under dagen. 

Var inte heller ledsen om det inte fungerar på direkten eller om du glömmer att göra någon/några av de nämnda sakerna. Det gör inget, det händer oss alla! I slutändan kommer det ändå förhoppningsvis att fungera. 

Ha en fortsatt bra vecka och kämpa på! 🙂

Leyla 

oktober 15, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade