Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Att skriva uppsats

Nu har det nästan gått två veckor av den nya terminen och jag börjar komma tillbaka in i studentlivet igen. Terminen har börjat ganska lugnt och jag känner att jag har kunnat komma in i rutinerna relativt lindrigt och stillsamt. Att också få ha några föreläsningar på plats har definitivt varit höjdpunkten under dessa veckor och att få komma iväg lite från lägenheten har absolut underlättat pluggandet.

Jag hoppas att ni andra också har fått en lugn start på terminen. Jag kan tänka mig att särskilt ni som påbörjat er första termin har haft mycket att hålla i huvudet, både plugg och andra aktiviteter som följer med att vara ny student. Men jag hoppas att ni har haft två underhållande veckor. Ni andra hoppas jag också känner att ni någotsånär har börjat komma in i de normala rutinerna.

Den här terminen kommer mitt största fokus ligga på uppsatsskrivande. Jag ska nämligen skriva min kandidatuppsats i mitt förstaämne, vilket vi gör under termin 7 (åh herregud vad tiden går, jag började ju nyss termin 3). Att skriva uppsats är något jag börjar känna mig någotsånär bekväm med, eftersom det har blivit ett antal under mina år på universitetet, om än i varierande storlek. Att skriva uppsats kan ibland kännas som en oöverstiglig uppgift, särskilt när man står inför den för första gången. Därför tänkte jag försöka göra en liten guide om vad som kan vara bra att tänka på när man står inför sin första uppsats, eller tionde för den delen. Jag har tagit hjälp av personer omkring mig som har skrivit uppsats tidigare, för få lite olika perspektiv, men jag märkte fort att vi hade liknande tankar. Jag ska heller inte sticka under stol med att flera av punkterna är sådant som jag själv önskar att jag tänkt på innan jag började. Så det här är min chans att hjälpa er att undvika att göra samma misstag som jag.

1. Börja i tid. Jag vet att det är en enkel sak att säga och sen sitter man där sent ut på nätterna för att få ihop allt till deadline. Men när jag säger börja i tid så menar jag det. Men, det behöver inte betyda att du från dag ett måste sitta ner i timmar och skriva på din uppsats. Börja istället med att sätta av fem minuter här och en timme där till att bygga upp en idé. Många bäckar små, blir tillslut en hel uppsats, som man brukar säga.

2. Lägg alla bitar på plats. Jag rekommenderar att du som första steg läser igenom alla dokument och instruktioner som du fått av dina lärare på kursen. Att få en tydlig bild över vad du ska göra skulle jag säga är avgörande för att komma på rätt köl från första början. 

3. Skriv från dag 1. När du har börjat fundera på vad du vill skriva om och börjar få tankar och idéer, skriv ner allt som dyker upp i ditt huvud. Även om det inte låter som en bra idé i stunden så skriv ner det i ditt anteckningsblock eller telefon, för det är så enkelt att tappa bort bra idéer och tankebanor annars. Det är ett råd som även de jag pratat med betonade som viktigt under hela processen. Flera gånger kan man sitta och känna att man har kört fast och då är dessa anteckningar otroligt användbara, delvis för att minnas idéer, men också för att få ett gott skratt över de svamliga tankarna man haft i början. Att skriva ner svamliga eller osäkra tankar kan också hjälpa till att reda ut tankebanor och att få dem att klarna och se samband som fastnat halvvägs.

4. Välj ämne och frågeställning med omsorg. När jag skrev min B-uppsats i historia hade jag cirka tre veckor på mig att genomföra hela uppsatsen. Att jag hade så lite tid berodde inte på något annat än mig själv; halvvägs in insåg jag att jag var tvungen att byta uppsatsämne för idén jag hade inte gick att genomföra. Att göra det är något jag absolut inte rekommenderar och därför råder jag dig att noggrant tänka igenom ditt val och hur du ska gå tillväga så att du inte hamnar i samma sits. Med det sagt är det inte hela världen om du skulle behöva justera saker och ting under processen. Uppsatsskrivande är en dynamisk process och om något inte fungerar, du har kört fast eller hittat en ny idé så ska du inte vara rädd för att byta vinkel eller riktning. Allt det här är din handledare där för att stötta dig med.

5. Välj något du faktiskt är intresserad av (typ). Jag, och många andra, skulle argumentera för att verkligen fundera på vad man tycker är intressant och utgå från det när man väljer ämne och frågeställning. Jag skulle särskilt råda dig som skriver uppsats i historia att tidigt begränsa vad du skulle kunna tänka dig att skriva om, annars kommer du sannolikt bli överväldigad av alla alternativ. Jag skulle också rekommendera att välja något som du vill lära dig mer om och som du genuint tycker är underhållande, annars kommer processen bli tuff och motivationen sina. En annan uppsatsskrivare menade dock att man heller inte ska låsa sig vid ett ämne som man tycker är intressant, eftersom det är lätt att köra fast om just det alternativet inte blir möjligt. Dessutom kommer uppsatsskrivandet stundvis vara tufft och långtråkigt oavsett ämne. Jag skulle dock hävda att ett intressant ämne kan minska risken för alltför stor tristess.

6. Ta hjälp av dina kamrater. Som student har du en hel uppsjö av kollegor som sitter i samma båt som du. Det må kännas som att ni alla är lika gröna eller virriga, men ibland kan det vara nyttigt att dela tankar och idéer med någon som går igenom samma process som du. Säkerligen finns det också några som har erfarenhet av att skriva uppsats sedan tidigare som kan vara till stor hjälp.

7. Ta hjälp av universitetet. På samma spår skulle jag råda dig att ta all hjälp från universitetet som du kan få. Med det menar jag lärare, handledare, bibliotekarier, m.fl. Universitetets bibliotek är också fyllda av källmaterial och tidigare forskning, både för att hitta inspiration och för att använda i din uppsats. Det oerhört stora utbudet kan kännas avskräckande, men det är då universitetets alla bibliotekarier kan hjälpa dig att hitta just det du söker. Dessutom finns även din handledare där för dig och för att du ska ledas i rätt riktning. Så utnyttja de timmar du får med handledaren.

8. Gör ett schema. Något annat som många varit överens om är att det är väldigt värdefullt att göra ett schema över processen från det att du påbörjat den. Det här är något som du kan göra i samråd med din handledare eller på egen hand. Genom att från dag ett göra ett schema med alla delar som ska genomföras och alla deadlines kan du strukturera skrivandet och i sin tur veta om du är i fas. På så sätt kan du både undvika att halka efter och känna att du är i fas och med gott samvete ta ledigt när du behöver.

9. Hitta vilse. Om uppsatsskrivande är helt nytt för dig och du känner dig helt vilsen, att det aldrig kommer lösa sig, skulle jag vilja säga till dig att det är helt normalt. Många har fått känslan av att uppsatsskrivandet kommer från ingenstans och att man inte riktigt blivit förberedd på vad det faktiskt innebär förrän det är dags. Förberedelsen och stödet inför skrivandet varierar mycket mellan universitet och utbildning och därför kan det till viss del vara bra att ta saken i egna händer. Mitt, och kursares, tips är att söka upp och läsa andras uppsatser på samma nivå. Ofta finns de på fakultetens hemsida eller så tillhandahålls de av dina lärare. Att läsa gamla uppsatser kan hjälpa dig att få en förståelse för upplägget, strukturen och poängen med en uppsats och vad det faktiskt är du ska göra. Att läsa andras uppsatser kan också hjälpa dig att hitta inspiration och idéer till din uppsats. Att se hur någon annan har gjort innan gör det tydligt för dig vad det är tänkt att du ska göra. 

10. Ta hand om dig. Det tar mig till den sista och kanske viktigaste punkten; att ta pauser. För vissa är det kanske inte ett problem att vila upp sig mellan skrivandet. Men jag vet att det för många andra är lätt att känna sig stressad och fastna i skrivandet och inte låta hjärnan vila och kroppen röra på sig. Att gå ut och ta en promenad, gå till gymmet eller ta en fikastund med nära och kära är oerhört viktigt för att orka med att skriva en hel uppsats. Dessutom finns det inget som skapar nya idéer som lite distans från skrivandet. 

Allra sist vill jag önska er som ska skriva uppsats den här terminen all lycka till. Jag hoppas att några av punkterna kan hjälpa någon vilsen själ där ute! Ni som börjar bli rutinerade och som säkerligen har mer kunskap och erfarenhet kring uppsatsskrivande än jag har, dela gärna med er av era tips och tricks som ni lärt er längs vägen!

Ha en fortsatt fin vecka!

Jeanette

 

september 13, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade