Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Sommarens sista dagar

Då var det dags igen.

Jag måste erkänna att det är med ett visst vemod som jag sätter mig ner och skriver det här inlägget. För ett år sedan satt jag utanför min lilla lägenhet en tidig morgon med en kopp kaffe i handen och fågelkvitter från träden och skrev mitt allra första inlägg på bloggen. Temat var spänningen och glädjen kring att få komma tillbaka till skolan och den där magiska känslan av annalkande höst. Men i år är det med andra tankar i bakhuvudet som jag slår mig ner och skriver läsårets första inlägg.

I år sitter jag inte på min vanliga bänk utanför min lägenhet i Lund och skriver. I år sitter jag och lyssnar på fiskmåsarnas skriande på en parkbänk på ett torg i Blekinge och känner Karl XI:s blick över axeln. (10 poäng till den som vet vilken stad jag befinner mig i.) Den där värmande och kittlande känslan av höst och skolstart i luften har inte nått mig än, utan det är snarare den värmande känslan av kaffe i solen en ledig eftermiddag som fortfarande gör mig sällskap. Jag tänker inte sticka under stol med att jag gärna hade levt kvar i det här några veckor till. Jag kan heller inte påstå att jag är särskilt sugen på att byta ut rofyllda morgnar med solstrålar som smyger genom gardinerna mot att kravla ur sängen okristligt tidigt mörka höstmorgnar, eller att byta ut myskvällar i solnedgången mot kvällar med näsan i en kursbok. Men, vare sig jag vill det eller inte så kommer jag behöva ta mig igenom ytterligare ett läsår. Och att vakna upp med stilla regnsmatter mot fönsterrutan och en kopp te eller en kväll i skenet av tända ljus är också ganska lockande om jag ska vara ärlig. Men jag tänker ta tillfället i akt och dedicera det här inlägget till dem som känner som jag gör just nu och inte tycker att det är särskilt lockande att påbörja ett nytt läsår. 

I sommar har jag jobbat på administrationen på en gymnasieskola och fått ta hand om förberedelserna inför de nya elevernas ankomst. Att på pappret få stifta bekantskap med dessa 16-åringar och sedan se dem under sin första dag på gymnasiet har fått mig att minnas tillbaka åtta år till min egen första dag på gymnasiet och hur tufft det kan vara att börja på en ny skola. För mig var det en blandad upplevelse att börja gymnasiet. Jag flackade mellan att se fram emot en nystart och att samtidigt vara livrädd för vad den där nystarten skulle kunna föra med sig. Som ni kanske kan förstå var det inte en självsäker 16-årig Jeanette som klev in genom de stora portarna. Hon smög längs med väggarna och satte sig längst bak i aulan och upprepade ordet ”ja” om och om igen tyst i huvudet medan hon spanade efter någon som hon kanske skulle känna igen eller någon som såg lika vilsen ut.

Hade det inte varit för den där tjejen som frågade om jag ville följa med till matsalen och äta lunch, som sen kom att vara en av de jag höll hand med när vi sprang ut från den där stora porten tre år senare, hade jag kanske aldrig krupit ur mitt skal. Så om du är den där orädda, pratglada personen och ser någon som stryker längs med väggarna – ta chansen och fråga om ni ska äta lunch ihop eller om stolen bredvid är ledig. Med lite tur kommer du få en introvert på halsen och vi är mot allmän förmodan faktiskt ganska trevliga och framförallt lättskötta. Och till dig som känner igen dig i min upplevelse och ännu inte hittat någon som du känner dig trygg med: ha tålamod, en dag kanske din trygga punkt dyker upp och om den inte gör det så varar gymnasiet eller universitetstiden inte för evigt. Du har otroligt mycket tid kvar där du har chansen att befinna dig där du trivs som bäst.

Så, till den som ska börja en ny skola, en ny utbildning eller ett nytt jobb och är nervös – bli inte orolig om det inte känns perfekt dag ett. Själv hittade jag de bästa vännerna jag kan tänka mig ett år in på lärarutbildningen och efter tre år på universitetet. Så känner du under första dagen, veckan, månaden, terminen att du inte hittat din plats eller ditt gäng så är det inte hela världen; de kanske står där på andra sidan hörnet och väntar på dig med kaffepauser i bunkern på SOL, helnätter med vin och hemtenta och andra äventyr som studentlivet kan ge dig. Och är du rutinerad lärare, student, elev eller bara allmänt utåtriktad och ser någon som ser lite vilsen ut – sträck ut en räddande hand!

För den som ska börja på lärarutbildningen i höst och som är något mer otålig skulle jag vilja tipsa om några andra sätt att hitta vänner om du är ny i Lund:

Ämneslärarutbildningens introduktionsdagar. När detta inlägg skrivs pågår redan dessa dagar, men jag hoppas att ni som deltar får eller har haft en trevlig vecka och kunnat lära känna några av era kursare, trots att det sker på distans i år. Men, om du är sugen på att träffa andra lundastudenter i fysisk form är följande tips kanske mer intressanta.

HTS Novishperiod. Som vanligt ordnar HTS (Humanistiska och teologiska kåren) en novishperiod för alla nya studenter på humanistiska och teologiska fakulteten. Här kan du träffa och lära känna andra nya studenter i Lund, inte bara lärarstudenter. Sista anmälningsdag är 3 september och mer info hittar du här

Studentlund. Du som sökt bostad i Lund har säkerligen redan hört talas om Studentlund och gått med där. Genom att gå med i Studentlund får du tillgång till boende genom AF Bostäder, men även kåren och Lunds alla nationer och alla aktiviteter det innebär. Glöm inte att gå med i en av nationerna för ett fullständigt medlemskap. Mer information hittar du här.

Med de orden vill jag välkomna alla nya lärarstudenter till Lund önska er och alla andra ett lyckosamt läsår och en härlig skolstart, trots att det kan kännas lite tufft i början.

Jeanette

augusti 27, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade