Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Första reflektioner kring VFU

När jag skriver detta är det slutet av min första vecka av min första VFU. Det är söndag kväll och jag har satt mig i min soffa efter en dag av inlämningsskrivande i vårsolen. Så slog mig tanken att jag borde skriva ner lite tankar kring veckan som jag har haft – både för att själv samla tankarna, men kanske också för någon annan som är nyfiken på hur VFU:n kan se ut.

Först kanske jag ska förklara vad VFU innebär. VFU står för VerksamhetsFörlagd Utbildning och innebär för oss lärarstudenter att vi får komma ut till en skola och följa en lärare i arbetslivet, men också själva prova på de olika arbetsuppgifterna som en lärare kan ha. VFU:n på Lunds universitet består av fyra perioder om 5 veckor och är jämnt fördelade under andra halvan av utbildningen. Mer detaljerad information om VFU:n kan ni hitta här och här.

Som med allt ”i dessa tider” har VFU:n blivit påverkad på olika sätt och försvårats för många. För min del innebär det att jag spenderar majoriteten av min VFU vid mitt eget köksbord och kommer bara ha ett fåtal dagar som jag får spendera på skolan och träffa min handledare och eleverna. Med praktiken på distans förlorar jag mycket av interaktionen med eleverna och min handledare, men även andra runt om på skolan, och jag missar mycket av bakgrundsarbetet som läraren har utanför lektionerna. Trots det gör vi så gott vi kan för att göra det bästa av situationen och jag tror att de här veckorna kommer lära mig otroligt mycket.

Eftersom jag bara har haft en veckas VFU har jag inte fått några större uppenbarelser eller lärdomar ännu, men istället tänkte jag göra en liten lista på tips och mina tankar kring att påbörja sin första VFU-period.

1. Köp ett anteckningsblock (eller tio)! Jag antar att alla studenter redan har anteckningsblock redo att fylla med mängder av oläsliga kråkor under föreläsningar och seminarier, men jag skulle inte kunna betona detta mer. Under första veckan av VFU:n kommer du få mängder av ny information, råd och idéer som du aldrig tidigare har tänkt på. När du helt plötsligt blir utkastad i verkligheten kommer inte huvudet vara där du önskar, särskilt när du är van vid att sitta hemma och läsa kurslitteratur hela dagarna, och du kommer inte komma ihåg det du tror att du ska komma ihåg. Så mitt största råd är att anteckna, anteckna, anteckna. De råd du får nu kommer du ha nytta av under hela utbildningen, men du kan också plocka fram dem när du börjar ditt framtida arbete.

2. Lämna tid för pauser! Den största fördelen med att ha VFU på distans är att du kan skapa distans till den. Med digital undervisning får jag mellan lektionerna en liten stund för mig själv där jag kan reflektera över vad jag fått se, göra eller höra eller bara lägga mig ner på sängen och titta genom Instagram. Oavsett kan jag få en liten stund för återhämtning för att kunna fokusera på nästa lektion. Om du har VFU på plats blir detta självklart svårare, men att göra kvällar och helger lediga från studier skulle jag säga är avgörande för att kunna vara alert under dagarna. Detta kan låta självklart, men det kan vara enkelt att vara exalterad och gå ”all in” direkt. Utifrån min upplevelse kan det vara ganska skönt att gå in långsamt i början och kunna smälta det du får vara med om.

3. Ta tillfället i akt! Under 5 veckor har du tillgång till en expert inom det område som du vill lära dig allt om. Så, passa på att fråga din handledare allt du kan komma på. Ibland kan det vara svårt att komma på frågor i stunden, men använd ditt anteckningsblock och skriv ner frågor när de dyker upp, hur dumma de än kan verka. Din handledare är där för att hjälpa dig och kommer bara uppskatta din nyfikenhet.

4. Våga! Jag var en av de studenter som skrämdes av VFU:n. Praktiken var självklart något som var spännande och en stor del i att bli redo för mitt framtida yrke, men det kändes trots det läskigt och lite överväldigande. ”Jag är väl inte redo att göra en lektionsplanering?” ”Jag har väl inte tillräckligt med ämneskunskaper att stå framför en klass och föreläsa?” Om det är någon som känner samma sak som jag kände så vill jag bara säga ”jo, det är du!”. Att mötas av en handledare som ger spontana uppgifter eller ber en att hålla en quiz för eleverna nästa lektion kändes skrämmande och fick mig att tvivla på mig själv otroligt mycket. Men att sen helt plötsligt klara av den där uppgiften eller att helt plötsligt tycka att det var roligt att snabbt ordna en aktivitet och leda den är verkligen motiverande, för att inte tala om lärorikt. Så, våga! Som min handledare brukar säga så är det nu du ska passa på att göra misstag.

Det var några av mina funderingar som jag fått kring att påbörja sin VFU som kanske kan vara till hjälp för någon där ute. Under de kommande veckorna kommer jag förhoppningsvis kunna dela med mig av fler lärdomar och funderingar kring läraryrket. 

Nu ska jag unna mig något gott och fira att jag har klarat min första vecka av praktik och njuta av mitt första sportlov på fyra år!

Jeanette

mars 3, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade