Efter mitt senaste inlägg om Nordens hus slog det mig att jag tidigare faktiskt inte heller presenterat universitetet jag går på något vidare. Förvisso laddade jag upp två bilder av skolan och berättade lite om de första dagarna på plats i inlägget Introduktionsdagar, men det är ju två månader sedan dess. Nu har jag hunnit studera här ett tag och därmed fått en hel del intryck av både lärosätet och annat studierelaterat.
Till skillnad från våra universitet och högskolor hemma på fastlandet är Háskóli Íslands, som är landets äldsta högre utbildningsanstalt, inte äldre än lite drygt 100 år. Det beror säkert främst på att landet tillhörde Danmark fram till mitten av 1900-talet och att islänningar helt enkelt fick åka dit och studera istället. Men bara för att stället inte har lika många år på nacken betyder det såklart inte att studentlivet nödvändigtvis måste vara sämre. Som utbytesstudent får man väl tyvärr inte se och uppleva allt som planeras för de inhemska studenterna, eftersom vi har vår egna lilla organisation, ESN (Erasmus Student Network), vilka anordnar en mängd olika evenemang för oss med jämna mellanrum. Det är dock inte det minsta ovanligt att se isländska studenter i olika festligheter och upptåg i skolans omgivning, så trots sin blygsamma storlek verkar skolan och dess föreningar absolut kunna erbjuda mycket.
Det mesta på universitetsområdet är dock naturligtvis tillgängligt för alla studenter, och det är vi väldigt glada för. Förutom att de flesta byggnader är ljusa och inbjudande känns det också riktigt bra att ha så många olika saker nära till hands, som studentpub, bokhandel och ett enormt bibliotek precis i knutarna på varandra. Puben, som heter Stúdentakjallarin, nämnde jag redan i första inlägget, men har nu hunnit gå dit ett antal gånger sedan dess. Det fungerar som en riktigt härlig mötesplats och har öppet från lunchtid till sen kväll, så tillgången till prisvärd mat, alkohol och fika är definitivt generös. Bokhandeln på skolan säljer all möjlig litteratur, från fantasy, Sci-Fi och manga till atlas, lexikon och avhandlingar om det politiska läget i Kina. Ibland när jag väntar på att lektion ska börja brukar jag promenera runt här och önska mig intressanta böcker att någon gång i framtiden läsa. Biblioteket är naturligtvis en fantastiskt tillgång också, även om jag inte tagit hjälp så hemskt mycket. Det är ju Nordens hus som är mitt plejs…
I övrigt är det förstås väldigt mycket som påminner om våra lärosäten där hemma. Folk sitter och pluggar utspridda på alla möjliga tänkbara ställen, omgärdade av tomma pappmuggar. Professorerna är precis lika vimsiga som var som helst annars. Lektionsuppläggen är ungefär desamma som man är van vid, med undantaget att det ibland är något mer fokus på diskussioner och presentationer än rena föreläsningar. Kort och gott känner man sig ganska hemma, förutom att allting av någon anledning verkar bli snäppet mer intressant och spännande när man studerar utomlands.
Fin utsikt från en gångbro jag går över på väg till skolan.
Här ser man både den grå klumpen till huvudbyggnad och Nordens hus.
Universitetsbiblioteket.
Inne på Háskólatorg, där det finns både
bokhandel, café och studentservice av olika slag.
Byggnaden Askja, som ligger granne med
Nordens hus och där jag har en eller två lektioner varje vecka.
(Norskan Jenny råkade också komma med på bild)
Stúdentakjallarin.
Háskólabíó, en av stadens största
biografer, där salongerna används för
lektionsundervisning om dagarna. Smart!
leverets
Nice