Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Introduktionsdagar

Som alltid när man kommer till ett nytt ställe, oavsett om det är jobb eller skola, är det alltid mycket information som ska plockas upp. Just den här veckan är det fullt upp med att registrera sina kurser, ansöka om student-ID, gå på introduktionsmöten, vänja sig vid att hitta på skolan och på toppen av det lära känna massor av nya namn och ansikten. Jag vill inte påstå att det nödvändigtvis är en större mängd saker att ta in nu än när jag började studera hemma i Helsingborg, men eftersom allt detta äger rum i ett nytt land är det förmodligen snäppet mer krävande. Engelska ord som faller bort för att man är lite stressad och små men ändå märkbara kulturkrockar är helt enkelt något man får se som en del av detta projekt.

Idag var det stormöte, orientation meeting, för alla internationella studenter, både de som kommer genom utbytesprogram (som jag) och de som antagits direkt till universitetet för att t.ex. läsa sin master här. Tillsammans är vi detta året hela 1200 studenter som tagit det mycket kloka beslutet att välja Reykjavík och Háskóli Íslands som destination. På mötet presenterade sig rektorn, följt av representanter från de vanligaste institutionerna på ett universitet, som studenthälsa, studievägledning och kårverksamheter. Många knutar löstes upp och efter detta känner man sig om möjligt ännu mer välkommen till detta vänliga och omhändertagande lärosäte.

DSC00873

 

Universitetets huvudbyggnad. Tyvärr är den ganska grå och inte så hemskt imponerande (om man jämför med t.ex. Lunds och Uppsalas motsvarigheter förstås).

 

 

 

DSC00875

Háskólatorg. Ett ljust och modernt ställe där alla de viktigaste sakerna finns. I källaren har vi Studentakjallarinn, en fräsig pub med massor av ölsorter och god mat. Observera att det inte är jag på bilden, utan en av alla väldigt glada och trevliga isländska studenter som råkade posera i rättan tid!

 

Under gårdagen deltog jag i ett första seminarium på lärarhögskolan om didaktik inom undervisning i danska som andraspråk, på danska. Större delen av diskussionerna handlade dock om arbete med främmande språk i allmänhet, och jag fick med mig flera intressanta infallsvinklar från denna session. Troligtvis kommer jag nog inte registrera mig för någon kurs på lärarhögskolan, eftersom jag redan har ett gäng andra kurser att lägga fokus på, men ska försöka gå dit och nyfiket undersöka islänningarnas sätt att utbilda lärare när tid och tillfälle ges.

Nu sätter det alltså igång på allvar här borta i ”the land of ice and fire”, som det kallas på sina håll. Räkna med jämna uppdateringar och förhoppningsvis många härliga bilder under de närmsta månaderna!

Sjáumst!

augusti 28, 2013

Inlägget postades i

Utbytesstudier

En kommentar

  1. Háskóli Íslands | Lärarstudentbloggen

    […] jag upp två bilder av skolan och berättade lite om de första dagarna på plats i inlägget Introduktionsdagar, men det är ju två månader sedan dess. Nu har jag hunnit studera här ett tag och därmed fått […]

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *