Vid sidan av studierna

Att läsa på universitetet handlar som de flesta nog redan känner till om så mycket mer än bara studier. Det nämns gång på gång när lärosäten och studenter marknadsför sina utbildningar, men kan inte understrykas nog vilka härliga chanser det finns att få med sig mer än “bara” sitt examensbevis när man är färdig.

I första hand är det såklart mycket användbart att ha engagerat sig i frågor och uppdrag som rör ens utbildning, av flera enkla anledningar. Dels blir man bättre förberedd på vad ens kommande yrkesutövning innebär och får möjligheten att påverka sin utbildning på nära håll, dels lär man känna en mängd andra studenter som drivs av samma sak. Detta har Amalia och Linnéa skrivit en hel del om, och är även de två av oss som med stort engagemang driver lärarstudenternas eget studentråd, Utbildningsvetenskapliga Studentrådet (eller U-Rådet, som är lite kortare och lättare att sälja in), framåt.

Dessutom måste jag slå ett slag för den icke studierelaterade biten, där man engagerar sig och har kul på ett lite annat plan. Just i Helsingborg är studentföreningen Stampus den största aktören när det gäller framför allt nöjes- och pubverksamhet. Här finns en rad olika poster och utskott att söka sig till, oavsett om man gillar att servera drinkar, vill bli radiopratare eller få ta hand om veckoenliga sportevenemang (t.ex. fotboll, innebandy eller basket). Att gå med i ett barlag och 2-4 kvällar per termin få arbeta med torsdagspuben på studenternas egna Villan är en grym chans att få lära känna glatt folk från alla olika utbildningar på Campus. Vill man snacka och spela musik i något av studentradion Stampus FMs alla sköna program finns alla möjligheter till det, oavsett om du har erfarenhet av radioverksamhet eller inte. Idrottsutövandet säger ju sig självt, och även här är det naturligtvis inga krav på tidigare elitsatsningar i livet, utan är till för vem som helst som vill röra på kroppen efter långa dagar i skolbänken.

Så, om du är ny på lärarutbildningen, eller inte ens hunnit lämna in din ansökan för hösten, uppmanar jag dig av hela mitt hjärta att ha tanken om studentikost engagemang med dig i bakhuvudet. Fördelarna med att aktivera sig under tiden som student är många och ger erfarenheter som förmodligen inte går att få någon annan stans. Dessutom får man som sagt chansen att skaffa vänner och kontakter (eller kanske träffa sitt livs kärlek) på ett samarbetsvänligt och lärorikt sätt!

Det här inlägget postades i Ämneslärarstudent. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt