Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Vägen hit

Från Sverige till Island är det geografiskt sett inte särskilt långt. Inte heller kulturellt eller språkligt sett, även om jag naturligtvis kulturkrockat några gånger redan och än så länge inte kan tala isländska särskilt bra. Som ni däremot läst i tidigare inlägg började processen för att nå dit jag befinner mig nu redan någon gång i början av detta år. Såhär efter min första officiella skoldag vid Háskóli Íslands i Reykjavik tänkte jag berätta hur vägen hit sett ut, och hoppas genom det inspirera er andra att söka sig utomlands någon termin framöver. Flera av sakerna har jag nog nämnt vid tidigare tillfälle, men jag börjar från början ändå!

För ett år sedan vandrade jag fortfarande saligt omkring i villfarelsen att svenska inte var någonting man som svensk och blivande svensklärare gick och började studera någon annan stans än på svensk mark. Över en kopp kaffe och under samtal om helt andra saker gav mig dock en av hjältarna på vår kära institution den mycket goda idén att titta närmare på studier inom Norden. Jag kopplade samman ett och annat och insåg att mitt intresse för språk, i synnerhet de nordiska, skulle kunna få sig lite stimulans på annat håll än hemma på Campus. Om jag lyckades byta ut kurserna under min tredje termin i svenska mot några som gav mig ännu bredare kunskap inom nordistik, och dessutom göra det i ett av våra grannland, vad vore inte det värt för att kanske kunna profilera sig lite smått när man går ut på arbetsmarknaden?

Efter att ha bläddrat lite bland hemsidorna och kurskatalogerna hos några av de största och mest lockande universiteten i Norden, kom jag fram till att endast två stycken verkligen passade in på det jag sökte efter. I första hand skulle de ju kunna erbjuda mig tillräckligt intressanta kurser inom nordiska studier, men också någon form av svenskundervisning för att jag inte skulle missa allt för mycket av det som tillhandahålls hemma i Sverige. Antingen fick jag söka mig till Finland eller till Island, och efter lite vägande för och emot – varma källor mot bastubodar, laxsoppa mot sommarsoppa, tretton små tomtar mot en jättetjock tomte samt två tämligen likvärdiga och ytterst esoteriska dryckeskulturer – vet ni ju vid det här laget vad jag valde.

Den praktiskta biten tog sig sedan sin början i januari, precis när en intenstiv terminsstart avlöste en lika intensiv avslutning. Därifrån och under februari månad gick det åt som allra mest tid för mig som ämnade bege mig utomlands följande termin, men när allt väl var inskickat i slutet av månaden var den största biten över. Längs med vägen hann jag dock få en hel del information, så det var inte direkt några problem att få rätt sak på rätt plats. Jag råder däremot alla aspiranter att kolla upp saker i god tid, som realistiska val av kurser, huruvida man kan åka genom ett utbytesprogram samt allt som behövs för ett välformulerat CV. När jag kände mig redo och hade fixat ett jättevackert kort av mig själv från en fotoautomat postade jag hela bunten papper med mitt bifogade porträtt ner till Lund.

Runt tre veckor senare fick jag via mejl reda på att de gått igenom min ansökan och bestämt sig för att nominera mig till utbytesstudier vid önskat värduniversitet. Har man kommit såhär långt är det inte mycket som talar emot att man faktiskt också reser iväg, så jag blev naturligtvis omåttligt lycklig och satte igång att planera för vidare förberedelser. Det definitiva beskedet dröjde dock ytterligare drygt två månader, så tills dess var jag ändå lite försiktig med att ropa hej alldeles för högt. Det allra största tipset jag har att ge för denna fas är att söka så många olika stipendier man kan hitta och har möjlighet till. Själv kan jag avslöja att jag inkasserade en inte så liten summa pengar innan avresa, mycket på grund av tur förstås, men också för att jag faktiskt kollade upp vad som fanns. Tack än en gång, Nordlys, Campus Vänner samt kuratelen för de Oehlenschläger-Tegnérska stipendiefonderna!

I övrigt blev det som ni nog förstår också en del andra praktiska saker att tänka på innan jag slutligen gav mig av. Som oftast är jag ute i god tid och bokade tidigt mina biljetter till Färöarna (där jag turistade en liten sväng på vägen) och Island, vilket gjorde att jag kanske kom undan lite billigare, men också tog en risk eftersom jag ännu inte fått mitt riktiga antagningsbesked. Mitt boende överlät jag till en vän, med följden att jag står utan bostad när jag kommer hem (äh, det får lösa sig då!). Ansökan om studiemedel krävde också lite extra grejande, något som kan vara bra att ha i tankarna när avresan närmar sig. Längs med vägen har jag dessutom haft kontinuerlig kontakt med diverse ansvariga på universitetet, både för mitt ämne och för apparaten kring utbytesstudier, för att med jämna mellanrum stämma av det ena och det andra.

Som ni märker har det varit en resa bara att få resa hit bort, men jag måste naturligtvis säga att belöningen är värd varenda liten stund av möda. Nu är jag förstås bara precis i början av mitt äventyr och kan inte uttala mig i allt för vida ordalag ännu, men prova själv att smaka på idén om att få förlägga en del av dina studier i ett annat land, att dagligen få träffa mängder av människor i din egen ålder från hela världen och dessutom kunna lägga till en mycket värdefull punkt på ditt CV. Det sistnämnda är faktiskt av många arbetsgivare understruket som något de värdesätter högt när de funderar på att anställa en person. Utöver detta är det ju heller inte helt fel att få sticka iväg utomlands för pengar du fått (låna) och kanske hinna med en del resande och upptäckande under tiden!

Om det är någon som vet redan nu att de definitivt vill åka iväg någon gång under sin tid på lärarutbildningen svarar jag mer än gärna på alla möjliga frågor om detta! När det väl är dags att söka utbytesstudier för höstterminen (för det är så vitt jag vet den av de två terminerna som är mest aktuell för samtliga av oss lärarstuderande), kommer jag troligtvis finnas på plats hemma på Campus och kan då försöka hjälpa till ytterligare. Tills dess hoppas jag bara av hela mitt hjärta att ni följer mina inlägg här på bloggen och att jag kanske väcker några riktigt häftiga tankar hos någon om att göra en av sitt livs härligaste resor.

Ta hand om er och lycka till nu såhär i terminsstarten!

IMG_0405

 

 

Bjuder på en bild tagen med Nordens hus och delar av universitetsområdet i ryggen.

 

 

september 4, 2013

Inlägget postades i

Svenska Utbytesstudier