Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Tankar om distansundervisning

Jag övervägde att inte prata om det här, men jag har också insett att även om det mesta nog har sagts och diskuterats så är det också nästintill oundvikligt. Distansundervisningen har blivit en ofrivillig kompanjon för alla i utbildningsvärlden, på gott och ont. Efter en vår av distansstudier så har jag fått uppleva både det positiva och det negativa med att förflytta föreläsningar och seminarier till mitt köksbord. Å ena sidan slipper jag cykla hemifrån i regnet tidigt på morgonen, men samtidigt så börjar jag bli himla trött på min lägenhet. Skämt åsido så har distansundervisningen vänt upp och ner på mångas liv, men det har också hjälpt många som hemstudier passat mycket bättre. Jag har dock upplevt att många har haft en betydligt mer negativ uppfattning av den här tiden. Distansstudier behöver såklart inte nödvändigtvis vara något dåligt, mängder av kurser och utbildningar sker på distans. Men det är när det sker så plötsligt och kurser måste förändras och planeras om som det blir ett större problem.

Jag är långt ifrån en expert på distansstudier, men jag tänkte ändå dela med mig av några tankar jag har haft kring att få just detta att fungera. För min del har det viktigaste varit att hålla kvar rutinerna och att på något vis åtskilja fritiden och studierna. Jag märkte själv hur de linjerna började suddas ut mer och mer och till slut hade jag skrivit min B-uppsats enbart från sängen. Även om jag fick klart uppsatsen så är det definitivt inte något jag rekommenderar. Istället tycker jag att det fungerar att göra en del av sitt hem till en plats för enbart studier. Studentboenden må vara begränsade och ibland får man vara kreativ, men att ha en särskild plats enbart för pluggtid kan hjälpa till att strukturera sin tid, men också att ge särskilt utrymme åt både fritid och studier.

När det kommer till motivation kring studierna så har jag själv känt att den har sinat ordentligt under den här tiden. Att inte ha tider att passa och att inte ha anledning att ta sig hemifrån på samma sätt har definitivt tagit på studiemotivationen. Men när jag under våren klagade på att jag inte hade någon motivation så var det någon som ifrågasatte varför jag letade efter den här motivationen som ändå inte kom till mig. ”Skit i motivationen! Du behöver inte den för att kunna göra det du behöver göra. Bara gör det!”. På någon vänster fick det mig att inse att motivation bara är en ursäkt. Att göra saker som vi inte vill göra eller som vi saknar motivation för må vara svårt, men att titta den obefintliga motivationen rakt i ansiktet och säga ”jag behöver inte dig” kan faktiskt vara ganska motiverande.

Jag vet också att distansstudierna har tagit hårt på mångas mentala hälsa, på flera olika sätt. Till er vill jag säga att ni inte ska vara rädda för att ta hjälp av de omkring er. Tro mig, det är faktiskt värt det. Och om det inte känns tillräckligt finns det flera andra resurser. Universitetet erbjuder exempelvis hjälp genom Studenthälsan, som är en resurs som kan hjälpa dig när du mår dåligt. De erbjuder både kurser och föreläsningar, men också enskilda samtal och KBT. Ni kan läsa mer om Studenthälsan här. För er som inte är studenter finns det flera andra resurser genom er lokala vårdcentral eller resurser som Unga Vuxna i Lund. Till er alla vill jag säga, hör av er till era nära och kära. Både ett ”hur är det med dig idag” och ett ”ska vi ta en fika idag” kan göra skillnad i någons dag.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det mesta vi kan göra just nu är det bästa av situationen. Den är definitivt inte perfekt, men i en situation som denna får vi ofta ta det som det kommer och vänja oss vid att spendera lite extra tid på att få vardagen att fungera och se fram emot en mer ”normal” framtid.

Ni som också har tillbringat våren på distans – både genom distansstudier och arbete hemifrån – får gärna dela med er av era erfarenheter och era tips!

Jeanette

september 1, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade