Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Nordens hus

Eftersom jag vid det här laget har hunnit nämna Nordens hus i Reykjavík vid namn några gånger, tänkte jag att det kunde vara på sin plats med en kortare presentation av stället. Till att börja med kan jag ju berätta att motsvarigheter finns både på Grönland, Åland och Färöarna (där jag gjorde ett besök när jag var i Torshamn) samt i Finland. Syftet med dessa institut är i första hand att sprida kunskap om Norden och nordisk kultur i respektive land, men fungerar också på sina ställen som utställnings- eller konsertlokal åt konstnärer och artister, och då inte bara nordiska. Det arrangeras också en mängd olika seminarier, föredrag och kulturella evenemang, riktade till både barn och vuxna. Efter att ha sett både Islands och Färöarnas hus känner jag mig smått avundsjuk och undrar varför det inte finns något liknande hemma i Sverige. Enligt Riksdagens hemsida lades det dock en motion för bara några veckor sedan om att upprätta ett institut av det här slaget, så vi får väl hålla tummarna!

Nordens hus, eller Norræna húsið som det heter på isländska, i Reykjavík öppnades redan 1968 och ligger fint placerat mitt i området vid Háskóli Íslands. I huset ryms både en ordentlig föreläsningssal, en restaurang som serverar typiskt nordiska rätter, ett bibliotek fyllt med böcker skrivna av nordiska författare, samt en hel del kontor, där bl.a. de nordiska lektorerna vid universitetet sitter. Byggnaden är med andra ord mycket trevlig och lockar ständigt mängder av arrangörer bakom olika evenemang – man ser någonting nytt där nästan varje vecka. I biblioteket har jag redan hunnit tillbringa en hel del tid och går nästan alltid dit för att sitta och plugga ostört (bortsett från när man hamnar i trevliga diskussioner med någon annan lingvistikintresserad själ). Nordens hus är alltså definitivt ett av mina favoritställen att hänga på, men också en klar rekommendation för turister som vill uppleva lite härlig arkitektur (Alvar Aalto) eller bara smaka nordiskt på olika sätt. För mer information eller bilder, gå in på www.nordice.is eller googla ”norræna húsið”!

Uppdatering! – Just denna eftermiddag har varit väldigt klar och solig, så jag lyckades få till några bättre bilder mellan lektionerna.

IMG_0671_01

IMG_0700_01

IMG_0554_01 IMG_0594_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norraena-husid-vetur-small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Lånad från husets hemsida —>)

 

 

oktober 25, 2013

Inlägget postades i

Utbytesstudier