Jobba som språkreseledare

Igår skickade jag in min ansökan för nästa års sommarjobb. Precis som i somras är det STS Språkresor som gäller, vilka erbjuder spännande och utvecklande jobb där man får chansen att bo utomlands några veckor och vara ledare för ungdomar som i de flesta fall är ute på sitt livs första stora äventyr. På köpet lär man också känna mängder av andra språkreseledare från både Sverige och övriga världen.

Från mitten av juni till början av augusti i år befann jag mig i England, med några dagars uppehåll hemma i Sverige mitt på. Första arbetsperioden åkte jag till Brighton, andra till Torquay. Under båda resorna jobbade jag som ‘teaching leader’, vilket innebär att man utöver ledarrollen vid aktiviteter, utflykter och andra händelser har hand om tre timmars språkundervisning måndag till fredag. Det blir förstås lite mer arbete på den här positionen, men så tjänar man också något bättre och får framför allt gott om värdefull lärarerfarenhet.

Lektionerna i sig är inget man vanligtvis behöver planera så särskilt noggrant i förväg, eftersom det finns dels kursböcker att använda sig av, dels en ‘director of studies’ på varje kursort som underlättar ens arbete. Dessutom har man på de allra flesta orter två stycken lokala lärare med undervisningsspråket som modersmål i sitt arbetslag. Om man, som jag gjorde, arbetar på den typen av resa som kallas ‘STS International’ blir arbetet också snäppet mer intressant, eftersom man får leda en klass med helt blandade nationaliteter. Här gäller det dock att vara stenhård med att endast engelska gäller i klassrummet och uppmana studenterna att hålla sig till undervisningsspråket även om de kan kommunicera med varandra på sina modersmål.

Utöver skoltiden är schemat naturligtvis fullspäckat med massor av andra roliga aktiviteter. Oftast blir det kortare utflykter, lekar och strandhäng om veckorna, medan helgerna bjuder på resor till bland annat London, Oxford och diverse nationalparker eller nöjesfält. Vilken kursort man än reser till är det full fart under större delen av resan, vilket gör att både ledaren och studenterna får uppleva väldigt mycket på ganska kort tid.

Som blivande lärare kan jag inte säga mycket annat än att språkreseledare förmodligen är ett av de bästa sommarjobb man kan hitta. Även om man inte studerar engelska och får jobb som ‘teaching leader’, finns det många fler platser som vanlig ‘non-teaching leader’, vilket naturligtvis ger fina och viktiga erfarenheter det också. Värt att notera är att det anställs språkreseledare i alla åldrar, så det är absolut inte bara för de yngre.

Sista ansökningsdagen hos STS (http://www.sts-education.com/sweden/ls/om-sts/jobb/sommarjobb/) är 4 januari för oss som arbetat tidigare, samt 25 januari för de som söker för första gången, och om du har några frågor kring jobbet svarar jag gladeligen på dessa. I ansökan får du gärna skriva att du hörde om jobbet genom mig, Rickard Lennermo, men det är såklart upp till dig om det stämmer eller inte!

Det här inlägget postades i Ämneslärarstudent. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt