Nu verkar det som att alla lärarstudenter där hemma i Kristianstad, Lund och Helsingborg har satt igång för terminen. Jag hoppas verkligen att varenda en är laddad för ett helt nytt år av studier och att alla som är nya på utbildningen känner sig varmt välkomna. Ska jag vara helt ärlig så saknar jag faktiskt lite att få ta emot de som kommer till studentlivet och framför allt Ämneslärarprogrammet för första gången, men jag ser ju såklart fram emot att få träffa dem när jag är tillbaka i Svea Rike. Här borta på Island har vi som sagt också börjat, men först idag blev det helt spikat vilka kurser jag ska läsa under hösten och därför tänkte jag presentera dessa lite kort.
Den minsta kursen och den enda som är helt på svenska handlar om vår nationalikon Ingmar Bergman och fem av hans största filmproduktioner. Meningen är att vi ska se filmerna tillsammans i klassen en i taget och sedan genomgående diskutera varje verk, kopplat till lite blandad litteratur. Först ut är Det sjunde inseglet, som blivit lite av en favorit för mig på något sätt, och jag ser fram emot lite varierande analyser av denna vackra men lite svårtolkade rulle.
https://ugla.hi.is/kennsluskra/index.php?tab=nam&chapter=namskeid&id=05702020136
Från första början var det ju tänkt att jag skulle studera och förhoppningsvis också lära mig en del isländska under min vistelse här på ön. I min ansökan hit valde jag en kurs från kandidatprogrammet i isländska som andraspråk, något som verkar vara ganska populärt bland utbytesstudenter. Eftersom jag inte kom in på den intensivkurs i språket jag hade räknat med att läsa veckorna innan terminsstart, bestämde jag mig för att lägga om planerna lite och läsa om landets kultur istället, på engelska. Vi har bara haft två föreläsningar än så länge, men detta verkar kunna bli väldigt intressant och brett måste jag säga!
https://ugla.hi.is/kennsluskra/index.php?tab=nam&chapter=namskeid&id=05500520136
Eftersom jag gillar både litteratur och nordiska språk blev jag såklart mycket munter av upptäckten att de här på HÍ erbjuder en kurs som kombinerar dessa två områden. Då den är på masternivå skulle jag egentligen inte ha behörighet att registrera mig för den. Programansvariga berättade dock att de är vana vid en och annan utbytesstudent i min situation, så de släppte vänligen in mig ändå. Föreläsningarna hålls på danska, men man får skriva och diskutera även på norska eller svenska om man vill. Kunskapen från denna kurs känner jag blir perfekt att ta med mig hem sen, med klart bredare perspektiv kring nordiska studier användbara inom min framtida svenskundervisning.
https://ugla.hi.is/kennsluskra/index.php?tab=nam&chapter=namskeid&id=70121720136
Den sista kursen, som på grund av en liten framflyttning inte börjar förrän nu på onsdag, handlar om kommunikation mellan de nordiska länderna. Jag vet i nuläget inte så mycket mer om den än det som står i kursbeskrivningen, men det var faktiskt tillräckligt för att locka mig att välja den. Precis som ovan nämnda kursen är den på masternivå, men det ser jag snarare som ett tecken på att den är innehållsrik och kan lära mig mycket om språkliga förhållanden på en lite annorlunda nivå. Ser fram emot starten på onsdag med spänning!
https://ugla.hi.is/kennsluskra/index.php?tab=nam&chapter=namskeid&id=70121820136
Hoppas ni andra är nöjda med de val ni gjort där hemma och att ni får en bra start på terminen!
Tema: Norden | Lärarstudentbloggen
[…] Norden och de nordiska språken. Precis som jag skrev för ett par veckor sedan i inlägget “Höstens kurser“, har jag med anledning av detta tagit chansen att läsa två kurser inom just dessa områden […]