Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Full fart framåt

Hej i höstvimlet!

För mig är det verkligen ett vimmel just nu. Jag går en teori och metodkurs i historia samtidigt som jag arbetar med min C-uppsats. Det gäller att börja i tid och jag som ska intervjua lärare behöver ha mina intervjuer klara innan min nuvarande kurs är slut. Detta för att jag ska kunna koncentrera mig på att skriva uppsatsen helt och hållet sen.

Så vad har jag gjort sen sist?

1. Landsarkivet i Lund.  Jag blir alltid lite som ett barn på arkiven, man får inte springa, skrika eller röra så många saker. Det är så roligt att få se alla gamla böcker och få höra historierna de kan berätta. Vår guide berättade bland annat om straffböckerna som finns. Det kan man läsa om personen som begått brottet, om straffet och så vidare. Ett brott som fascinerade mig mycket var ett om en så kallad änglamakerska. Det låter konstigt nog som ett fint ord, men innebörden är mycket mörk. Det bodde en kvinna i Helsingborg som tog emot barn till sig för en billig peng. För på den tiden fanns det många fattiga barn som hade föräldrar som inte kunde ta hand om dem. Då kunde andra personer (för en så liten peng som möjligt i gengäld) ta emot barn. Detta gjorde kvinnan från Helsingborg. Tyvärr så dog flera av barnen, men kvinnan sa alltid att de hade fallit, blivit sjuka eller liknande. Inte förrän vid det åttonde dödsfallet så uppdagades det att hon var en änglamakerska. Hon tog livet av barn för att de var födda utanför äktenskapet. Det var en synd på den tiden. Om jag inte minns fel så blev hon dömd till dödsstraff. Nog med historielektion!

BÖCKER!
Vi göttade ner oss i gamla böcker på Landsarktivet!
roliga namn
Läs den tredje uppifrån. Detta är vad en piga döpte sin son till. Jag fick mig i alla fall ett gott skratt. Vilken fantasi!

2. Höll i en egen historielektion. Som examination till delkurs 1 så skulle vi förbereda en lektion. Många av oss var nervösa, vissa darrade på rösten, andra kom av sig och så vidare. vi behöver träna på att lära ut, stå inför klasser och att uttrycka oss, så detta var en mycket uppskattad examinationsform. Jag talade om min mormors barndom och höll i en liten introduktion till källkritik. Det gick bra, förutom att jag glömde halva min presentation, haha! Men övning ger färdighet!
mormor
Min mormor utanför sitt hus på 1940 talet, som jag pratade om under min egen historielektion.

3. Förbereder inför första U-rådsmötet. Nästa vecka är det mitt första officiella möte med ämneslärarstudenterna vid Campus Helsingborg. Vi kommer diskutera utbildningen, ämnena, sittningen och mycket annat. Det kommer även att bjudas på fika så missa inte denna chansen att påverka din utbildning. Jag kanske ser snäll ut, men när det gäller vår utbildning så är jag tuff! Vi är värda det bästa, för vi vill utbilda oss till lärare. Världens viktigaste yrke.

4. Campus Open som går av stapeln 15 november har i år bjudit in Dick Harrison! Ett stort namn i våra kretsar och för de flesta kanske. Jag hejade stenhårt på honom i På spåret! (Fast också på Eric och Martina Haag…)

dickL
Dick Harrison älskar att klä ut sig, undrar om han kommer göra det på vår föreläsning?!

på torsdag sitter jag på kontoret, så sväng förbi vettja!

Det var allt för denna gången!
Vi hörs!
/ Er tillgivna ordförande

oktober 8, 2013

Inlägget postades i

Campus Helsingborg Historia