Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

En veckas semester

För lite drygt en vecka sedan, förra tisdagen, landade min barndomsvän Marcus här i Reykjavík. Han tog med sig ett ruskigt regnväder och alldeles för mycket packning, men hade ett stort leende på läpparna och var precis som jag väldigt spänd över att tillsammans få uppleva mer av Island. Förutom några timmar av pliktenlig skolgång för mig hade vi fullt upp ihop och kan såhär efter 9 dagar och ett tungt avsked imorse se tillbaka på många stunder av skratt och härliga upplevelser. Dessutom var det oväntat skönt att för första gången på knappt en och en halv månad träffa någon man känner sedan tidigare!

Än en gång har jag nu fått känna på hur mycket detta land har att erbjuda och hur många unika och fascinerande saker det finns att se här. Egentligen är det väl bäst att låta bilderna tala för sig själva, men några små förklaringar kanske kan vara på sin plats.

DSC00947

Dessa två bilder är tagna under ett så kallat réttir, vilket helt enkelt är en mycket omfattande insamlingprocess av får inför vintern. Under sommarhalvåret går de fria ute i marker och berg, men när vintern närmar sig samlar man in boskapen och låter varje bonde sortera in sina får i respektive fålla från en större inhägnad innan de tas hem.

IMG_0465Ganska mäktigt och intressant att få uppleva en riktigt genuin isländsk tradition!

 

 

DSC01014

 

 

Senare samma dag fick vi se ytterligare ett av Islands alla storslagna vattenfall, här Gullfoss.

 

 

DSC00975

 

Ännu ett väldigt häftigt naturfenomen, gejsrar. Just Geysir, som fått ge namn åt alla hetvattenfontäner av den här typen, finns precis i närheten här, men får bara utbrott i snitt en gång om dagen. Den här dög dock ganska bra ändå får jag säga!

 

DSC01045

 

Islandshästar fick vi minsann träffa på lite också. Ingen av oss hade ridit mer än någon enstaka gång tidigare, så det var en helt underbar upplevelse att få flyga fram genom vackra landskap på detta sätt. Marcus häst hette Eirik och min hette Sigurd. Fint va?

 

DSC01038

 

IMG_0451

 

För andra gången provade jag här rutten haj, nu dock tillsammans med ett litet glas brennivín. Kan rapportera att smaken fortfarande är riktigt frän och svår, men väl värt att prova!

 

 

IMG_0494

 

Kanske ett av de allra största måste-grejerna att göra om man besöker Island, bada i Blå lagunen! Vattnet är alldeles lagom varmt och tydligen också bra för huden.

 

 

På måndag har jag förstått att lärarprogrammet får besök från Lund, med information angående utbytesstudier och hela den processen. Inte oväntat råder jag såklart alla som ens har minsta fundering på att kanske söka sig utåt någon gång under utbildningen att gå på mötet. Som synes ovan finns det mycket att upptäcka under en utbytestermin!

september 19, 2013

Inlägget postades i

Utbytesstudier