Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

En blick framåt

I rubriken högst upp på sidan, alltså namnet på denna blogg, står det att vi bloggar om livet som lärarstudenter och om framtidens skola. Indirekt har vi nog alla som skriver här reflekterat kring vår blivande profession på ett eller annat sätt, men åtminstone jag känner mig dålig på att beskriva vad jag verkligen har för förväntningar på yrket. Förvisso är vi samtliga fortfarande studenter och har åtminstone nästan tre år kvar innan vi ska ut och klä oss i tweedkavaj, träningsoverall eller blommig klänning (det bar i alla fall några av mina bästa lärare under skoltiden) på allvar. Jag tror nog ändå att de flesta som gett sig in på lärarstudier, oavsett nivå, funderar över hur det faktiskt känns att axla denna roll.

Själv bygger mycket av mitt intresse för att bli lärare på att få chansen att inspirera unga människor på olika sätt. Naturligtvis är jag oerhört intresserad av mina två ämnen, svenska och engelska, men för mig är det på något sätt precis lika viktigt att som lärare kunna ge inspiration i livet som att skapa ett riktigt kunskapsdjup hos eleverna. Jag är fullt medveten om att detta kan låta lite diffust, till och med smått naivt, men det driver mig verkligen att få chansen att väcka nyfikenhet hos de unga kring vad livet har att erbjuda både under skoltiden och senare, efter studenten. Det kan handla om allt från ett kärt intresse för en särskild litterär genre till en svårsläckt törst efter att utforska världen till viljan att faktiskt satsa all kraft man har på sin dröm om att bli rockstjärna. Oavsett elevens mål hoppas jag vara den som stod längst fram i klassrummet och faktiskt fick denne att sätta upp ett sådant. Det är framtidens skola för mig.

Lärarstudent, vilken termin du än är på och hur mycket tankarna än gått kring detta, fundera ännu mer på varför du vill bli just lärare. Det är viktigt att ha ordentliga mål själv innan man kan få andra att sätta upp några. Tills dess, låt oss ta till vara på vår tid innan lärarkläderna åker på och njut av studentlivet!

oktober 7, 2013

Inlägget postades i

Okategoriserade