Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Den skrivande studenten

Som jag nämnt tidigare är upplägget hos de olika kurserna här på Island lite annorlunda från de där hemma. Istället för att dela upp terminen i moduler eller delkurser, som (för det mesta) klaras av en i taget och avslutas ungefär samtidigt som nästa börjar, läser vi här samtliga kurser parallellt med varandra. Eftersom arbetsbördan naturligtvis varierar mellan de olika ämnena, blir ju också fördelningen av tidsåtgång lite ojämn. De två lite större uppsatserna jag ska skriva behöver med andra ord inte vara inne förrän i december, även om jag kontinuerligt arbetar med förberedelser och materialinsamling. I de andra kurserna har vi bara några enstaka rapporter som lämnas in med jämna mellanrum, så i det stora hela är den skriftliga arbetsbördan inte så tung för tillfället, istället är det desto mer att läsa. För att inte låta fingermusklerna och skrivförmågan stagnera helt försöker jag däremot hålla igång dessa på olika sätt.

Det viktigaste och kanske mest givande har oväntat nog varit bloggandet. Förutom arbetet med den här sidan skriver jag också på en egen, lite mer personlig variant, och som av naturliga skäl sträcker sig lite längre bort än det som bara relaterar till lärarstudierna och min utbytestermin. Genom detta får man inte bara en chans att öva på sin berättarförmåga och på att skriva korrekt och läsbart, man lär också känna sig själv på ett sätt. Detsamma gäller faktiskt för min andra form av terapi, nämligen författarskapet. För tillfället skriver jag på en novellsamling, där berättelserna har ett gemensamt tema, men är uppdelade i lite olika stilar. Varför jag inte efter alla år med mitt hobbyförfattande kommit igång på riktigt förrän nu, när jag sitter utomlands, förstår jag inte. Det måste helt enkelt ha med det oerhört inspirerande landskapet här på Island att göra. Befriande är det i alla fall, och såklart god övning av min kreativa förmåga förstås!

På tal om Island vill jag avslutningsvis bjuda på två saker härifrån. Det första är tips på en oerhört bra bok jag läste härom dagen, från en av landets största moderna författare, Sjón (eller Sigurjón Birgir Sigurðsson). Skugga-Baldur heter verket – man behöll det isländska namnet i den svenska översättningen – och är en kortroman som utspelar sig på Island under andra halvan av 1800-talet. Den vann Nordiska rådets litteraturpris år 2005, vilket jag absolut kan förstå – en finare och mer poetisk berättelse var det länge sen jag läste. Finns både på LUs bibliotek och billigt i bokhandeln! Den andra gåvan är egentligen inte mer än ytterligare en naturbild, men jag kan inte få nog av bevis på hur vackert detta land är. Denna vy kan man få från en parallellgata till den jag bor på, så storslagenheten är som flera gånger tidigare nämnt inte långt borta. Och just det, trots det korta avståndet till berget Esja i bakgrunden har jag fortfarande inte efter mer än 2½ månaders vistelse i landet fått till ett besök dit än…

IMG_0576_01

oktober 22, 2013

Inlägget postades i

Utbytesstudier