Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Kurslitteratur på ämneslärarprogrammet – vilka böcker ska man köpa?

Studentlitteratur termin 2 KPU

För de flesta studenter betyder terminsstart en smäll i plånboken. Hundratals kronor – ibland tusentals – ’bortkastade’ innan man ens har fått sin första CSN-utbetalning.

Jag gick igenom kurslitteraturlistan för KPU termin två och är lättad att hitta några böcker från förra terminen. Lärande skola bildning, en antologi från förra terminen, gör en stor comeback och det ser ut som att vi kommer att få läsa färdigt boken innan programmet är klart. Dessutom finns det några digitala resurser från Skolverket och Skolinspektionen.

Stor andrahandsmarknad på kurslittertur

En stor fördel med ämneslärarutbildning och utbildningsvetenskap är att det finns många kurser och program vid Sveriges universitet och högskolor – vilket betyder en stor andrahandsmarknad. Bra platser att leta är:

  • Facebook: Det finns ett antal säljes-och-köpes-grupper på Facebook.
  • Blocket: Kanske var en mer aktiv marknad för kurslitteratur när jag började på universitetet för 10 år sen än den är nu, men ändå värt att kolla.
  • Campusbokhandeln: Den lösning som jag har utnyttjat mest. En bok i nyskick säljs för 80% av nypris. Säljaren får alltid 70% av försäljningspriset.
  • Via vänner: låna eller köpa!
  • Ny: Den dyraste lösningen som helst bara ska användas efter att alla andra vägar inte har burit frukt.

Sök på bokens titel, eller ännu bättre ISBN-siffran vilken är unik för varje upplaga (hälsar före detta bibliotekarien ;-)). Det gäller att vara ute i god tid när man ska köpa på andrahandsmarknaden, helst i början av augusti. Desamma gäller när man sen ska sälja. Jag har redan sålt mycket av litteraturen från termin ett, vilket ger ett välkommet tillskott när jag köper denna termins böcker.

Uttnyttja bibliotekets referensexemplar

Skaffa dig vänner som går terminerna före dig i programmet och fråga dem vad som är viktigt att köpa och vad man kan skippa, eller fråga väldigt snällt terminens lärare om det går att skaffa en äldre upplaga. Dessutom ska all kurslitteratur finnas tillgänglig som referensexemplar på fakultetsbiblioteken. Tyvärr är det svårt för mig som småbarnsförälder att sitta i biblioteket dagarna i ända, så det får bli köpes för denna mogna student.  

När jag har skaffat all kurslitteratur på listan drar jag en lättnads suck. Nu är det bara att sätta igång och läsa.

/Amanda Morrill

augusti 25, 2019

Inlägget postades i

Lund Studera med barn Terminstart