Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Sportlov och examensarbete

Den här veckan har det ju varit sportlov här i Skåne. Jag ser verkligen fram emot att vara färdig lärare och få lov på riktigt. Nu står det istället examensarbete på schemat. Men det är kul att vara tillbaka i Lund och på universitetet! Jag har alltid älskat friheten som student och läraryrket kan ju också vara väldigt fritt, vilket jag tror är en av anledningarna till att det tilltalar mig. Det är så skönt att få styra över sin egen tid och sitt eget arbete. Och att sitta på biblioteket med näsan i en bok är ganska fridfullt. Man blir nog lite nostalgisk också, när man går samma väg som så många gånger förr genom Kvarteret Paradis upp till Universitetsbiblioteket och vet att det är den sista terminen. 

Vi är nog många Lundastudenter som fotar UB minst fyra gånger om året.

Lärarutbildningen, både den långa och KPU, har nu flyttats från Helsingborg till Lund. Vi på KPU har majoriteten av våra föreläsningar på nyrenoverade LUX, precis bakom Universitetsbiblioteket.

Utanför LUX.

När det gäller examensarbetet har vi haft en första handledning i smågrupper. Nästa tillfälle ligger två veckor efter praktikens slut och då ska vi ha skrivit halva uppsatsen! Just nu är jag i färd med att leta material och skapa överblick. Tack vare att den sista delkursen på förra terminen fungerade som en förberedelse för ex-jobbet har de flesta av oss redan kommit en bra bit på väg, verkar det som.

Det gäller att skapa någon sorts struktur så att man inte drunknar i all frihet. Först sållar jag och antecknar användbart material. Man tror att man ska minnas vad man hittat och var, men det gör man inte. Sedan skriver jag ut det allra mest intressanta i pappersform. Jag tycker om att stryka under, sätta små post-it-lappar och skriva i marginalerna. På datorn kan man bli helt galen av alla flikar efter ett tag! Processen går runt i cykler där jag ibland börjar om från början och söker på nytt. Efter ett tag kan man se i alla referenslistor vilka källor som återkommer och som tycks utgöra grunden för det specifika forskningsområdet.

Jag brukar göra en planering för veckan där jag skriver upp vad jag ska arbeta med varje dag, till exempel fokuserar jag på en viss typ av källor. Det finns dock inga krav på att det ska bli klart ─ då riskerar man att bli besviken på sig själv där mot slutet av dagen. Man hinner tyvärr sällan så mycket som man hade tänkt, vilket är en god anledning till att ha marginaler. Jag försöker alltid lura mig själv att deadline är några dagar tidigare än vad den faktiskt är och det brukar funka hyfsat bra. Just nu känns ju slutet av maj något avlägset, men de flesta av oss vet nog hur intensiv en vår i Lund kan vara.

Kvarteret Paradis om två månader.

/Gabriella

februari 23, 2018

Inlägget postades i

Lund

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *