Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Porträtt av en lärarstudent

30+, gift, småbarnsförälder med två examina och arbetslivserfarenhet redan i bagaget

En kortare väg in i läraryrket

Kanske inte bilden du först tänkte på, men jag sticker inte alls ut här på Lunds universitets kompletterade pedagogiska utbildning, där de som redan har ämneskunskaper kan komplettera tidigare högskoleutbildning med studier i utbildningsvetenskap och praktik. Programmet omfattar tre terminer och leder till ämneslärarexamen med inriktning åk 7-9 eller gymnasiet.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Jag börjar till hösten termin två av tre i den utbildningsvetenskapliga kärnan, som studierna i utbildningshistoria, pedagogik, didaktik, pedagogiskt ledarskap med mera heter på lärarstudentjargong. Den utbildningsvetenskapliga kärnan är densamma oavsett inriktning på tidigare ämnesstudier– blivande engelsklärare som jag, men även svenska, moderna språk, matte, biologi, fysik och kemi och kombinationer därav. Mina programkompisar är före detta ingenjörer och forskare som har hittat en ny karriärväg, men även yngre studenter som länge har velat vara lärare men valde att ta sina ämnesstudier innan de började på lärarutbildningen. En härlig gemenskap som berikar i sin mångfald.

Praktik ger inspiration

Som student på kompletterande pedagogisk utbildning har jag redan fått praktisera på en gymnasieskola här i Lund. Att tidigt under utbildningen komma ut och möta elever och få prova på undervisning bekräftade för mig att jag var på rätt väg och ger en mersmak som gör att jag ser fram emot att få börja en ny termins studier. Andra praktikperioden börjar redan i oktober och jag kommer att få följa mina handledare under fem heltidsveckor. Ovärderlig inspiration och erfarenhet för en blivande lärare!

I denna blogg kommer jag att skriva om min fortsatt resa mot ämneslärarexamen, livet som en lite mogen lundastudent och allmänt om utbildningsvetenskap och utbildningspolitik i Sverige och utomlands – kommer att bli kul!

Är du intresserad av att veta mer om Lunds universitets kompletterande pedagogisk utbildning? Läs mer här.

/Amanda Morrill

augusti 21, 2019

Inlägget postades i

Ämneslärarstudent

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *