om lektionsinnehåll och ett filmtips

En av de saker som jag gillar med ämnena inom moderna språk är att de är relativt fria. Jag upplever att kursplanerna tillåter att man kan plocka in många olika ämnen. I kursplanen för moderna språk 3 står det till exempel att man under lektionerna ska prata om intressen och platser. Intressen och platser är ju otroligt brett så utmaningen här är att hitta material som är på rätt nivå språkmässigt men också ämnesmässigt. Det är inte alltid det lättaste men under min tysklektion idag så tror jag att kortfilmen jag visade och som vi sedan jobbade med uppskattades. 

Kortfilmen heter Nashorn im Galopp och utspelar sig i Berlin. Den handlar kanske framförallt om stadens anonymitet men också om hur huvudpersonen Bruno försöker förstå sig själv och sina känslor när han plötslig träffar Vicky.

Efter att vi sett filmen, diskuterat eventuellt budskap och vad vi tyckte om den fick eleverna leta upp de 10 största städerna i Tyskland samt hitta sevärdheter i dem, fundera över sin hemstad och vad man gillar/inte gillar med den och formulera meningar i dåtid om vad huvudpersonerna gjorde i filmen för att träna på tempuset perfekt.  Uppgifterna och filmen finns på UR.se. UR är toppen! Där finns verkligen hur mycket användbart som helst så när jag har idétorka brukar jag kolla där.

Här är den. Den innehåller en himla massa (utan att överdriva) olika filmtekniker som också var kul att prata med eleverna om. Om ni har en kvart över tycker jag att ni ska kolla på filmen. Det finns engelsk text för den som behöver! 

hej från Maike

 

Det här inlägget postades i Ämneslärarstudent. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt