Lärarstudentbloggen

Här bloggar lärarstudenter om livet som student och framtidens skola

Julstämningen på Island

Precis som i de flesta länder med västerländska jultraditioner har också Island och Reykjavík fyllts av granar, belysning och diverse pynt. Julhandeln är i full gång redan såhär tre veckor före dopparedagen och turistströmmen verkar har tagit ny fart, trots mörkret och kylan. Folk är med andra ord och helt väntat lika slagna av stämningen som varje år, men även jag själv har hunnit låta mig dras med i några vanliga, mysiga traditioner.

I lördags var vi ett gott gäng utbytesstudenter som gjorde förfesten till ett juligt knytkalas, med hemmagjord glögg, pepparkakor och helt rätt musik. Själv tänkte jag göra ischoklad, men lyckades tyvärr inte åstadkomma riktigt den varianten som vi är vana vid där hemma. För det första glömde jag klantigt nog att köpa kokosfett, och när jag väl upptäckte detta var det försent att springa iväg och rätta till saker. För det andra hittade jag inga sånadär traditionella aluminiumformar, så det fick bli vanliga småkaksformar av papper istället. Tack och lov säljer man däremot apelsiner här i landet, så resultatet av hela den här processen blev nedsmält blockchoklad med apelsinskal i, serverade i ett lite ovanligt format. Tack och lov uppskattades godiset av samtliga provsmakare på kalaset ändå, så jag behövde inte sörja särskilt länge.

I söndags ordnade Svenska Föreningen här på Island med adventsgudstjänst i Reykjavíks domkyrka. Det är alltid lika härligt att få lyssna till gamla julsånger i kyrkomiljö, speciellt om det framförs av jätteduktiga musiker och sångare. Dessutom fick jag och två andra äran att läsa upp varsin text ur Bibeln, inte så mycket för att jag personligen är särskilt religiös av mig som för att det var ett trevligt och vackert inslag. Efter gudstjänsten var det fika hemma hos Sveriges ambassadör, där jag äntligen, efter en utdragen längtan, fick äta lussebullar med saffran i igen! På Luciadagen blir det ännu en kyrklig tillställning, som förhoppningsvis blir ännu större och mer stämningsfull än helgens.

Hoppas julkänslorna har tittat fram hos er där hemma också!

Visste ni att det enligt isländsk mytologi finns hela tretton olika julnissar, eller jólasveinar som de kallas? De två lite större figurerna är deras föräldrar och katten är en elak typ som äter barn som inte varit snälla före jul. Lite häftigare än de svenska sagorna i min mening!

december 3, 2013

Inlägget postades i

Utbytesstudier