Förberedelser inför avresa

Alla som någon gång gett sig ut på en lite längre resa vet hur mycket det kan vara som behöver förberedas innan avresedatumet är kommet. Till skillnad från en såndär riktigt avkopplande charterresa till Medelhavet eller en kort men intensiv weekend i Europa är det oftast en hel rad andra grejer som behöver ordnas, t.ex. resförsäkring och vaccination. Man ska dessutom förbereda sig för att kunna leva ganska spartanskt och stundtals flängigt, i de flesta fall också med en stor väska på ryggen. Själv har jag varit ute två gånger på resor av den här typen, men den här gången blir det ett helt annat äventyr jag ger mig ut på. Jag lär varken behöva vaccinera mig eller riva fram min småtrasiga 60-litersryggsäck, och till skillnad från tidigare resor tillbringar jag troligtvis större delen av tiden i ett civiliserat samhälle. En och annan av er som läser detta har nog bott utomlands under en period och vet vad som gäller kring ett sådant projekt, men för mig blir det första gången!

Okej, det är till Island jag ska, inte den där svåråtkomliga ögruppen i Mikronesien jag tänkte på i mitt förra inlägg. Resan går inte till någon annan världsdel, eller ens utanför vårt kära Norden. Jag ska bara hälsa på grannen ute i skärgården en sväng, typ. Men det är fortfarande ett annat land, ett annat språk och på vissa sätt en annan kultur jag kommer stöta på. För denna typ av möte kan man nog aldrig förbereda sig fullt ut, kulturkrockar och språkliga missförstånd är förmodligen helt oundvikligt. Jag som flyttade till Skåne för snart två år sedan vet detta om någon!

Det enda jag kan göra i väntan på att få bege mig nordvästerut, bortsett från allt jag redan gjort såhär långt på vägen till utbytesstudier (vilket jag kommer gå igenom vid ett senare tillfälle), är väl ungefär de tre saker jag kommer på i skrivande stund. Packa, dubbelkolla mitt antagningsbesked och beställa ett sånt där plastkort från Försäkringskassan så att jag i det fall jag bränner mig på en gejser, åker på matförgiftning av lite dålig kæstur hákarl eller trillar ner från Eyjafjallajökull kan få vård på samma villkor som öborna. Packningen lär inte bli så tung, då jag innerligt hoppas att mitt boende kommer innehålla de vanligaste bekvämligheterna och att jag hinner köpa på mig lite fräsiga kläder och spännande souvenirer under hösten. Med det sagt kan jag enkelt konstatera att de rent praktiska förberedelserna är väldigt mycket mindre den här gången än innan tidigare äventyr och upptäcktsfärder. Känns som att jag nog ska kunna komma in i livet som utbytesstudent på Island rätt kvickt!

– Kæstur hákarl (surhaj) och brennivín

Det här inlägget postades i Utbytesstudier. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt